Historische Kring de Marne op bezoek in Rottum.
Nadat in februari onze jaarlijkse ledenvergadering heeft plaats gevonden werd na de pauze door de heren Albert Gramsbergen en Willem van Wijnen een lezing gehouden:
“Methode archeologisch bodemonderzoek naar fundamenten van verdwenen gebouwen, gecombineerd met historisch onderzoek.”
In 2011 hebben deze beide heren een archeologisch onderzoek gedaan naar het benedictijnerklooster St. Juliana in Rottum. Het onderzoek werd uitgevoerd door middel van (elektrische) impedantiemetingen. Electroden worden tot een diepte van 10cm in de grond gestoken. De weerstand en de stroomsterkte tussen de electroden geven aanwijzingen over de tussenliggende structuur (bijvoorbeeld: klei, respectievelijk een stenen fundament). De techniek is goedkoop en niet-invasief. De bevindingen indiceren dat de kerk en het klooster aanzienlijk groter waren dan tot voor kort gedacht.
Naar aanleiding van deze lezing was in mei een bezoek geregeld aan Rottum om de kerk en het onderzoeksgebied te bezoeken. Samenkomst was in het Hoogeland Museum te Warffum en van daaruit vertrokken we naar Rottum.
We werden hartelijk verwelkomd door beide heren en rondgeleid door de kerk, dorp en wierde. Onderweg werden we geregeld bijgepraat over het verdwenen klooster en terreinen. Het was een zeer leerzaam en leuk bezoek en zeker een aanrader voor personen die geïnteresseerd zijn in onze Groningse geschiedenis.
Hierna volgen nog enkele foto’s van het bezoek aan Rottum
Jan Benes
Rottum: plattegrond kloosterterrein, en opbouw wierde vanaf 1250
Reconstructie klooster op basis van de weersstandsmetingen
Maquette van Rottum
Jan Boer, dichter en schrijver kwam van Rottum.
Rottum: huidige kerk en kleinste huisje